پروژه حفر چاهکها در استان سیستان و بلوچستان از سال گذشته و طی تفاهم نامه سه جانبه بین آستان قدس رضوی، وزارت جهاد کشاورزی و نهادهای حمایتی (کمیته امداد و سازمان بهزیستی) اجرایی شد تا خادمیاران امام رضا(ع)، مسئولیت حفر این چاهکها و تامین منابع مالی آن را عهدهدار شوند و نهادهای حمایتی نیز خانوادههای محروم و نیازمند حمایت از مزایای اشتغالزایی این طرح را شناسایی و معرفی کنند.
سال گذشته و در مرحله اول اجرای این پروژه مردمی، ۵۰ چاهک کشاورزی حفر، تجهیز و در اختیار کشاورزان قرار گرفت، و حالا زمان بهره برداری از ۵۰۰ چاهک دیگر نزدیک شده است و به گفته مدیرعامل بنیاد کرامت رضوی، دهه کرامت امسال، موعد تکمیل این خدمت خادمیاران رضوی خواهد بود.
میدانداری کانونهای خدمت و گروههای جهادی
محمدحسین استادآقا در تشریح جزئیات این طرح میگوید: پیرو تفاهم سهجانبه بنیاد کرامت رضوی، جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان و نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی، قرار شد تا کارشناسان جهاد موقعیت مناسب برای حفر چاهکها را مشخص کنند، خانوادههای نیازمند توسط کمیته امداد و بهزیستی معرفی شوند و در نهایت، ظرفیت بنیاد کرامت رضوی برای اجرای پروژهها پایکار بیاید.
وی میافزاید: بهطور کلی، چاههای آب شامل سه دسته چاههای عمیق، چاههای نیمه عمیق و چاهکهای با عمق ۱۵ تا ۲۵ متر متفاوت است و چاهکها در مناطقی حفر میشوند که آبهای زیرسطحی دارند و میتوان با یک پمپ متوسط ۲.۵ اینچی و ایجاد شبکه آبرسانی ساده با لولههای ۲ اینچی، آب را به سطح آورد و در مصارف مختلف خانگی و کشاورزی مورد استفاده قرار داد.
آنطور که استادآقا میگوید، آب استحصالی از هر حلقه چاهک میتواند بهطور متوسط حدود دو هزار مترمربع زمین کشاورزی را آبیاری کند؛ ضمن اینکه امکان استفاده از آن در حوزه دامپروری هم وجود خواهد داشت و این یک فرصت فوقالعاده است تا با هر حلقه چاهک، برای حداقل دو خانواده اشتغال و آب آشامیدنی سالم فراهم شود.
وی ادامه میدهد: کانونهای خدمت رضوی در این باره مأموریت یافتهاند که میدانداری کنند، به همین دلیل برای حفر چاهکها، گروههای جهادی پایکار آمدهاند و هر عملیات زیر نظر کارشناسان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان اجرا میشود.
سفرههای آب زیرزمینی حفظ میشود
با توجه به نیازهای آبی کشور و مشکلات موجود در حوزه آبهای زیرزمینی، این سوال وجود دارد که حفر چاهکها چه تاثیری بر این مسئله خواهد داشت. استادآقا درباره این دغدغه به بررسیهای کارشناسی انجام شده اشاره و تصریح میکند: سفرههای آب زیرزمینی در عمق ۷۰ تا ۸۰ متری زمین هستند اما لایه مورد نظر برای حفر و بهرهبرداری چاهکها، آبهای میان سطحی است که در نقاط مختلف استان سیستان و بلوچستان و تا عمق ۲۵ متری وجود دارند که عمدتاً بدون استفاده رها میشوند تا به سطح برسند و در گرمای هوا تبخیر شوند.
شمارش معکوس برای تکمیل حفر ۵۰۰ حلقه
مدیرعامل بنیاد کرامت رضوی صحبتهایش را به این خبر خوش پایان میدهد تا با تلاش آستان قدس رضوی، خادمیاران و گروههای جهادی، همکاری وزارت جهاد کشاورزی و نهادهای حمایتی، از ۵۰۰ حلقه چاهک هدفگذاری شده، تاکنون ۱۵۰ حلقه حفر شده و با توجه به ظرفیت حفر ۱۰ حلقه در هر روز، تا پایان دهه کرامت امسال حفر تمامی این ۵۰۰ حلقه پایان خواهد یافت و برای بهرهبرداری، در اختیار خانوادههای نیازمند شناسایی شده قرار خواهد گرفت.
نظر شما