بایسته های زیارت کودکان در حرم ها از نگاه استاد تراشیون/ بخش اول

همیشه زیارت طولانی برای کودکان بد نیست. نکته‌ای که باید رعایت شود عدم سختگیری در کودکان هنگام زیارت است... باید امور و صحنه‌های ناخوش‌آیند که ممکن است خاطره بدی در ذهن کودک ایجاد کند مدیریت شود ... این‌که زیارت را شرط خرید بکنیم، ممکن است تضعیف خود زیارت هم باشد.

عتبه‌نیوز؛ قسمت قابل توجهی از زائران اعتاب مقدسه و حرم های اهل بیت(ع)، کودکان هستند که با خانواده خود در اماکن مقدسه حضور می یابند. اما حضور کودکان در سفرهای زیارتی و محفل‌های معنوی دارای ظرافت‌های تربیتی است که توجه به آن‌ها در تربیت دینی کودکان لازم و ضروری است؛ از این‌رو در این زمینه گفت‌وگویی داشته‌ایم با استاد برجسته تربیت دینی حجت الاسلام و المسلمین سید علیرضا تراشیون که چهره ای آشنا در حوزه تربیت هستند. حجت الاسلام تراشیون در این گفتگو درباره نکاتی که والدین هنگام حضور کودکان در زیارت و حرم‌های ائمه (ع) باید رعایت کنند نکاتی ارزنده ای را مطرح کردند که بخش نخست آن در ادامه تقدیم می شود:

زیارت‌های طولانی و عدم سختگیری در زیارت

حجت الاسلام تراشیون درباره زیارت‌های طولانی با حضور کودکان گفتند: همیشه زیارت طولانی برای کودکان بد نیست. نکته‌ای که باید رعایت شود عدم سختگیری در کودکان هنگام زیارت است. ممکن است زمان حضور والدین در حرم زیاد باشد؛ ولی سختگیری برای کودک نباشد و این حضور برای کودک خوش‌آیند هم باشد؛ پدر و مادر مشغول زیارت و دعا و قرآن هستند و کودک هم دارد بازی می‌کند. اگر هم به او بگویید برویم ممکن است بگوید: من نمی‌خواهم بروم؛ چون دارد فعالیتی مناسب سن خودش انجام می‌دهد. این سختگیری بد است و نباید باشد. این که بچه را مجبور کنیم حتما در کنار ما بنشیند و حرکتی نکند برای بچه سخت است. بنابراین زیارت طولانی بسته به مورد کودکان و شرایط فرق می‌کند.
 

مدیریت امور ناخوشایند برای کودکان در حرم

این کارشناس حوزه تربیت در نکته‌ای دیگر گفتند: باید امور و صحنه‌های ناخوش‌آیند که ممکن است خاطره بدی در ذهن کودک ایجاد کند مدیریت شود؛ مثلا توجه کنیم مادر و پدر هنگام زیارت اگر هم اشکی می‌ریزند، اشک شوق باشد و ناله نباشد. ناله از گرفتاریهای قدیم و بلند واگویه کردن آن ممکن است خاطرات تلخی را در کودک شکل بدهد.
 

تشییع جنازه‌ها در حرم در معرض دید کودکان نباشد

ایشان در ادامه گفتند: در برخی صحن‌ها تشییع جنازه‌های حرم برگزار می‌شود که ممکن است گریه‌ها و شیون اطرافیان برای بچه‌ها مناسب نباشد و خاطرات تلخی را برای آنان شکل بدهد ؛ به خصوص اگر اولین صحنه‌هایی باشد که از تشییع می‌بینند؛ از این‌رو این تشییع جنازه‌ها باید مدیریت بشود. اگر هشداری قرار است داده شود اگر نکته و بنری بنا هست نوشته شود که زائر بداند، این صحن محل تشییع اموات هم هست؛ یعنی این را خانواده‌ها باید بدانند تا بتوانند مدیریت کنند.
 

تذکرهای افراطی و استرس‌زا به کودک ممنوع

این محقق و مؤلف حوزه خانواده در نکته‌ای دیگر گفت: خانواده باید مراقب کودکان باشد؛ ولی نباید استرس و ترس را با تذکرهای افراطی به کودک منتقل کنند که اگر دستت از من جدا شود فلان اتفاق تلخ برایت می‌افتد. اینها را نباید به این شکل به کودک گفت. نباید ترس و فوبیایی برای آنها شکل داد. ما باید مواظب باشیم مسئولشان ما هستیم.
 

لزوم اخلاق خوش والدین هنگام زیارت

حجت الاسلام تراشیون درباره رفتار والدین در حرم گفت: والدین هنگام زیارت باید بهترین اخلاق و رفتار را در حرم داشته باشند. اگر ناراحتی و مشکلی هم داریم آن را پشت در ورودی حرم بگذاریم و وارد حرم شویم. در حرم شاداب و بشاش باشیم و ارتباط کلامی خوب با کودکان داشته باشیم.
 

قول تفریح، خرید و بازارِ بعد و قبل زیارت، باید بدون پیش‌شرط باشد

ایشان درباره ضمیمه کردن بازار و خرید و تفریح با زیارت گفتند این‌که با خرید و تفریح بعد و قبل زیارت، خاطره خوبی از زیارت در ذهن کودکان بسازیم خوب است منتها باید بدون پیش‌شرط قبلی باشد. این‌که قول بدهید اگر حرم بیایی خرید می‌برمت اشتباه است. بله بدون انتظار و هماهنگی می‌شود این کار را کرد. بعد زیارت یک خوراکی یا اسباب بازی هم برای کودک خرید. این‌طور این خرید مکمل خوبی برای زیارت می‌شود؛ اتفاقا این‌که زیارت را شرط خرید بکنیم، ممکن است تضعیف خود زیارت هم باشد؛ از این جهت که کودک وقتی وارد حرم می شود هی بگوید کی می رویم خرید؟ کی می‌رویم خرید؟ یاد خاطره‌ای از پدربزرگم افتادم. ایشان رسم و روند کارش این بود که از شهرستان که خانه ما می‌آمد، روز آخر یک اسکناس برای ما هدیه می‌داد. ما این را می‌دانستیم؛ لذا از روز اول که می‌آمد ما می‌پرسیدیم کی میری؟ اگر اسکناس را روز اول می‌داد این طور نبود.

کد خبر 1115

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha