راهکارهایی برای حفظ حرمت اعتاب مقدسه در برابر ناهنجاری های فرهنگی

حفظ حرمت و احترام حرم‌های معصومین (ع) و امام زادگان با زیارت، عبادت و توسل و انجام اوامر الهی در این مکان‌های مقدس است و هر گونه نافرمانی خداوند در این مکان‌ها قبح مضاعفی دارد؛ در شرایط کنونی کشور و وضعیت فرهنگی پیش آمده در مورد عفاف و حجاب باید به این مساله در کل کشور و به ویژه در اعتاب مقدسه توجه شود

عتبه نیوز. حفظ حرمت و قداست اعتاب مقدسه و حرم های اهل بیت (ع) و نیز شهرهای مقدس، مسئله‌ای مهم برای زائران و مؤمنان است که عقلانی و منطقی است که زوایای مختلف این مسأله احتیاج به گفت‌وشنود و توجه دارد.

حجت الاسلام محمد باقر قدمی، مدرس و پژوهشگر دینی، در گفتگو با خبرنگار عتبه نیوز، در اهمیت حفظ حرمت و تقدس اعتاب مقدسه و حرم های اهل بیت (ع) اظهار کرد: خداوند در قرآن صفا و مروه و شتر قربانی را شعائر الهی نامیده و دستور به تعظیم آن داده است. روشن است حرم‌های مقدس اهل‌بیت (ع) کم‌اهمیت‌تر از این دو نیست و باید احترام این مکان‌های مقدس حفظ شود و از بی‌احترامی به این اعتاب جلوگیری شود.

تقدس و حرمت اعتاب مقدسه، کم‌اهمیت‌تر از صفا و مروه و شتر قربانی حج نیست

این پژوهشگر حوزه فقه و اصول افزود: اولین آیه‌ای که مربوط به بزرگ‌داشت حرم‌های ائمه (ع) است و هم مستند بزرگ‌داشت و با مفهوم آیه مستند حرمت هتک حرمت مکان‌های مقدس است آیه معروف تعظیم شعائر است. خداوند در این آیه می‌فرماید: «وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَی الْقُلُوبِ» (حج/۳۲)؛ هر کس که شعائر الهی را بزرگ بدارد این امر از پرهیزگاری دلهاست.

وی در ادامه افزود: قرآن کریم در آیات دیگر، شتر قربانی و صفا و مروه را از شعائر الهی شمرده است: «إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَائِرِ اللَّه» (بقره /۱۵۸).

 روشن است مصادیق شعائر الهی محدود به این دو مورد نیست و هر چیزی که نشان‌دار خداوند باشد و خدا با آن عبادت شود مصداق شعائرالله است. «شعائر الله» علامت‌هایی است که خدا برای عبادت قرار داده است؛ بنابراین حرم‌های اهل‌بیت (ع) نیز شعائرالله هستند و بزرگ‌داشت و دوری از هتک حرمت آن واحب است.

 این گرامی‌داشت و دوری از هتک حرمت حتی در مورد شتر قربانی آمده است: «وَالْبُدْنَ جَعَلْنَاهَا لَکُمْ مِنْ شَعَائِرِ اللَّهِ لَکُمْ فِیهَا خَیْر» (حج/۳۶)؛ شتران قربانی را برای شما از شعایر خدا قرار دادیم. شما را در آن خیری است.

خداوند در این آیه دستور به تعظیم و گرامی‌داشت شتر قربانی داده است. «بدن» جمع «بدنة» است به معنای شتر سالم و فربه. خداوند این شتری را که برای قربانی مشخص کرده‌اند را شعائر الهی نامیده است و دستور به تعظیم و گرامی‌داشت آن داده است. طبق این دستور نمی‌توان مثلا این شتر قربانی را آزار و اذیت کرد؛ چنان‌چه در روایات ذیل این آیه به این مطلب تصریح شده است که حتی شیر دوشیدن از شترهایی که برای قربانی حج معین می‌شوند نباید به گونه‌ای باشد که اذیت شوند (مستدرک الوسایل، ج۱۰، ص۱۰۳).

راه‌کارهای حفظ احترام و حرمت اعتاب مقدسه

این پژوهشگر و نویسنده حوزوی بیان داشت: حفظ حرمت و احترام حرم‌های معصومین (ع) و امام زادگان با زیارت، عبادت و توسل و انجام اوامر الهی در این مکان‌های مقدس است و هر گونه نافرمانی خداوند در این مکان‌ها قبح مضاعفی دارد؛ در شرایط کنونی کشور و وضعیت فرهنگی پیش آمده در مورد عفاف و حجاب باید به این مساله در کل کشور و به ویژه در اعتاب مقدسه توجه شود و راه‌کارهایی برای حفظ احترام و جلوگیری از هتک حرمت حریم حرم‌های ائمه (ع) به کار بسته شود.

وی در ادامه به نگاهی کاربردی به چند راه‌کار اشاره کرد و گفت: راه‌کارهای گوناگونی با توجه به ظرفیت‌های آستان قدس قابل پیگیری است. تشکیل گروه تذکر لسانی متشکل از بانوان خادم زبده و دوره دیده برای امر به‌ معروف مورد انتظار است و گستره آن نباید محدود به خود حرم باشد. در اطراف و حریم حرم در بازراهای اطراف در خیابان‌های منتهی به حرم باید فعالیت چشم‌گیر داشته باشند. افرادی باید چون طبیبان دوار در فضا و شرایطی که برای گفت‌وگو مناسب باشد، با مردم رودر رو با اخلاق خوب صحبت کنند. این‌ها حداقل کاری است که در شرایط فعلی به طور جدی و منسجم باید پیگری شود و تاثیر خود را به حول و قوه الهی دارد.

این دانش آموخته حوزه علمیه مشهد می گوید: راه‌کارهایی بینشی و طولانی‌مدت نیز باید برای نسل جدید در دستور کار جدی باشد؛ از تبیین فلسفه حجاب گرفته تا تبلیغ عفاف و حجاب در فیلم‌ها و انمیشن‌ها، تولید و تهیه بازی‌ و اسباب‌بازی‌های معنوی مرتبط با عفاف و حجاب؛ برای مثال می‌گویم؛ ربات‌های اسباب بازی یا شعر و طبل و آواز و حرکات موزون انجام می‌دهند یا رفتار خشونت‌باری را نشان می‌دهد؛ چه عیبی دارد یک ربات نمازخوان هم تولید شود یا ربات چادری نماز خوان و یا رباتی که اذان‌ بدهد یا سرودهای بومی و مذهبی روز را بخواند. متاسفانه بازار عروسک و اسباب بازی و بازی و انیمیشن در دست اغیار است و تا این‌گونه است فرهنگ متناسب با همان اغیار منتقل می‌شود.

وی تصریج کرد: آستان قدس طرح‌های اقتصادی گوناگونی دارد؛ چرا نباید پیوست فرهنگی آن پررنگ نباشد؟ امروزه قیمت چادر خود معضلی برای جامعه محجبه است. مانتو مناسب و عفیفانه‌ای که زیبا هم باشد خود یک بحران در کشور است. آستان قدس می‌تواند در زمینه مد و لباس ورود کند و خلاء تولید لباس عفیفانه با قیمت مناسب را در کشور پرکند.

کد خبر 934

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha