عتبه نیوز . رعایت احترام و پاسداشت قداست اعتاب مقدسه و حرمهای اهل بیت (ع) و نیز شهرهای مقدس، زوایای مختلفی دارد که روشنی و تبیین و ترویج آن نیاز به گفت و شنود دارد.
حجت الاسلام سید محمد حسین موسوینژاد، مدرس و پژوهشگر دینی، در گفتگو با خبرنگار عتبه نیوز، در اهمیت حفظ حرمت و تقدس اعتاب مقدسه و حرم های اهل بیت (ع) اظهار کرد: اهمیت حفظ حرمت اعتاب مقدسه مسئلهای اجتماعی، عرفی و عقلانی است که نمونههای مشابه آن در زندگی روزمره رعایت میشود و اختصاص به مذهب خاصی ندارد.
حفظ آداب زندگی اجتماعی، مسئلهای عرفی و عقلانی
حجت الاسلام موسوینژاد با ذکر مثالهایی عرفی درباره احترام به اعتقادات دیگران در مسائل اجتماعی گفت:
فرض کنید شما در یک پنت هاوس بسیار لاکچری در شمال تهران سکونت دارید و برای شما کاملا عادیاست با کفش وارد خانه خود بشوید؛ اما اگر این کار، در نظر و فرهنگ یکی از دوستانتان بسیار زشت و ناپسند باشد، و شما نیز از این موضوع مطلع هستید! آیا هنگام ورود به منزل او با کفش وارد میشوید؟! قطعا خیر!
زمانی که میهمان دعوت میزبان را اجابت میکند و به منزل وی میرود، از آداب و رسوم مربوط به میزبان تبعیت میکند و به آنها پایبند است؛ اگرچه خودش هیچ اعتقادی به آن آداب و رسوم نداشته باشد و حتی در خانه خودش کارهایی کاملا خلاف آن آداب و رسوم انجام دهد. این، حکم عقل، رسم ادب، و شرط زندگی اجتماعیاست!
وی در مثال دیگری گفت: فرض کنید یک روز که درحال پیادهروی هستید، از طرف بانک با شما تماس بگیرند و خبر بدهند که در قرعهکشیِ یک خودرو تمام اتومات صفر کیلومتر برنده شدهاید! شما از فرط خوشحالی سر از پا نمیشناسید و با سرور فراوان به سمت منزل خود حرکت میکنید تا این خبر خوش را به خانواده خود برسانید؛ ولی در میان راه به مراسم تشییع جنازه یکی از هم محلیهایتان بر میخورید که لاجرم باید از بین جمعیت عزادار عبور کنید؛ آیا آنها را از عزاداری منع میکنید؟! ایشان را به شادی و سرور و جشن دعوت میکنید؟! آیا هنگامی که از میان جمعیت داغدار درحال عبور هستید، باز هم بلند بلند میخندید و از شادی، بالا و پایین میپرید؟! کدام انسانی به خود چنین اجازهای میدهد؟!
این مدرس حوزه علمیه مشهد، در ادامه برای نتیجهگیری از این مثالها گفت: هزاران مثال از این قبیل میتوان ذکر کرد که زندگی اجتماعی، حسابش از زندگی فردی جداست و اقتضاءات و بایدها و نبایدهای خودش را دارد؛ و هیچ انسان سلیم العقلی نمیتواند بگوید: آداب و هنجارهای همزیستی اجتماعی برای من اهمیتی ندارد!
حفظ حجاب و پاسداشت حرمت مکانهای مذهبی، از آداب اجتماعی
این پژوهشگر دینی افزود: حفظ حرمت و احترام مکانهای مقدس در همه ادیان و مذاهب مورد تأکید و مورد همت و احترام جامعه مذهبی آن ادیان است و مسأله کشف حجاب نیز به عنوان مصداقی از مصادیق هتک حرمت مکانهای مقدس در شرایط امروزی جامعه ایران مطرح است. کشف حجاب، آسیب فرهنگی-اجتماعی دردناکیست و در هرنقطهای از جامعه اسلامی رخ دهد، حادثهای محکوم و مذموم است لکن قبح ماجرا زمانی بیشتر میشود که در اماکن مقدسه و مشاهد مشرفه وشهرهای مذهبی شاهد این رویداد باشیم. کسانی که در اماکن مقدسی که مورد احترام دستکم جامعه ایمانی است، اقدام به کشف حجاب میکنند، همانهایی هستند که طبق مثالهایی که گذشت، صرفا به خاطر اینکه اعتقادات و نظراتی متفاوت از سایرین دارند، به خود اجازه میدهند تا بیتوجه به هنجارها و آداب و رسوم دیگران، هرکاری که میخواهند انجام بدهند؛ بنابراین به همان میزان دور از عقل و فرهنگ و همزیستی اجتماعی هستند. حفظ حرمت مکانهای مذهبی، مورد قبول و پذیرش جامعه ایران و مسلمان است و پاسداشت آن دستکم به حکم اقتصائات و رعایت هنجارهای اجتماعی لازم و ضروری است و این مسئلهای عرفی و عقلانی است که در عقلای همه دنیا رعایت میکنند.
وی افزود: کشف حجابکنندگان دو دستهاند: دسته اول افرادی که اصلا تقیدات دینی و مذهبی ندارند –که بسیار نادر و قلیلاند؛ دسته دوم افرادی که تقیدات و اعتقادات دینی و مذهبی دارند، ولی تحت تاثیر هیجانات قرارگرفته و موج سایرین، آنها را هم با خود همراه کرده است. مثالهایی که بیان شد، برای پاسخ به دسته اول کافیست؛ اما دسته دوم باید این را نیز بدانند که خداوند متعال در سوره مبارکه شوری آیه 23 به پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله دستور میدهد تا به همگان اعلام کند که هیچ مزدی در برابر زحمات طاقتفرسا و بیشماری که برای هدایت جهانیان کشیده نمیخواهد، مگر مودت و محبت به اهل بیت علیهم السلام: «قلْ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَی». کشف حجاب، نقض آشکار این محبت و مودت با اهل بیت علیهم السلام و درنتیجه، بیانصافی و به قول معروف نمکنشناسی بزرگی در قبال زحمتهایی است که پیامبر رحمت صلی الله علیه و آله و سلم برای سعادت دنیا و آخرت ما متحمل شده است. از طرف دیگر، حدیث معروف «ثقلین» به صراحت بیان میدارد که شرط هدایت، چنگ زدن به دامان اهل بیت علیهم السلام و قرآن کریم است؛ پس کشف حجاب که مخالفتی روشن با فرمایشات معصومین علیهم السلام و قرآن کریم است، اگر با توبه به درگاه باری تعالی علاج نشود، قطع به یقین موجب شقاوت و خسران خواهد بود.http://atabenews.com
تاثیر تذکر زبانی همگانی
حجت الاسلام موسوینژاد در تبیین وظیفه زائران و مجاوران گفت: وظیفهای که در مواجهه با یک منکر، متوجه عموم مسلمین است چیزی نیست جز «امر به معروف و نهی از منکر». این واجب شرعی در وهله اول باید در رفتار و کردار مؤمنین نمایان شود، آنچنان که در روایات آمده: «کونوا دعاة الناس بغیر ألسنتکم» یعنی با عملکرد خود، هدایتگران جامعه باشید؛ نه فقط با زبان! به بیان دیگر، مردان و زنان مؤمن باید با حضور در جامعه و به نمایش گذاشتن پوشش صحیح و اسلامی در متن جامعه، حرف خود را ابتدا با عمل خود بیان کنند؛ البته این روایت نفیکننده تذکر زبانی نیست؛ زیرا خداوند در سوره مبارکه ذاریات آیه 55 میفرماید: «وَذَکِّر فَإِنَّ ٱلذِّکرَی تَنفَعُ ٱلمُؤمِنِینَ»؛ یعنی تذکر دادن را ترک نکن زیرا تذکر و نصیحت برای مومنان سودمند است. پس قدم دوم هم شد: تذکر زبانی که باید به دور از تنش و بیاحترامی، و توأم با آرامش و متانت باشد؛ نیازی به بحث و جدل هم نیست، بگو و رد شو! و این اگر همگانی باشد تأثیر بسزایی خواهد داشت. اینگونه نیست که احتمال تاثیر منتفی باشد؛ اگر همه تنها به همین وظیفه کوچک عمل کنند، شاهد این وضعیت فرهنگی به خصوص در اطراف حریم حرم امام رضا (ع) نخواهیم بود.
«تبیین»، «فرهنگسازی» و «نظارت» وظایف نهادهای مسئول و متولیان اداره اعتاب مقدسه
این دانشآموخته حوزه علمیه مشهد در ادامه به تکلیف و وظیفه نهادهای مسئول در اینباره اشاره کرده و گفت: سازمانها و نهادهای مسئول و به ویژه خود خادمان و متولیان اداره اعتاب مقدسه در این زمینه، وظایفی فراتر از وظایف عموم مردم دارند که از مهمترین آنها «تبیین»، «فرهنگسازی» و «نظارت» است. در زمینه تبیین و فرهنگسازی با برنامهریزی صحیح و با کمک خبرگان امور فرهنگی و اجتماعی، باید در بلندمدت و کوتاهمدت طرحهایی پیگیری شود تا بتوانیم حرمت حریم حرمهای معصومین (ع) را حفظ کنیم و در آینده نزدیک شاهد اثر آن در کل جامعه ایرانی و ایمانی باشیم.
«نظارت» در مساله حجاب و عفاف، از سوی متولیان اداره اعتاب، نباید رها شده باشد
حجت الاسلام موسوی نژاد در سخن نهایی، به اهمیت مساله نظارت بر عفاف و حجاب در حرم و حریم حرم اشاره کرده و افزود: مساله نظارت بر عفاف و حجاب در حرم و اطراف حرم بسیار پر اهمیت است. این مساله نیز نباید در شرایط فعلی رهاشده باشد. مساله نظارت در حرم و اطراف حرم در رهباغهای اطراف، در بازارهای اطراف حرم ...، با راهکارهای مختلف میتواند انجام بگیرد و این نظارتها چون توسط خدام و با لباس منسوب به حرم امام رضا (ع) انجام میگیرد، تاثیرگذاری، پذیرش و همراهی خوبی از سوی مردم هم دارد. از این ظرفیت باید بیشتر و گستردهتر استفاده کرد.
نظر شما