رونمایی از کامل‌ترین مجموعه نسخه قرآنی به خط حجازی

به گزارش عتبه نیوز، پژوهش درباره کهن‌ترین نسخه های موجود در کتابخانه‌ها از قرآن کریم در سالهای اخیر یکی از رویکردهای جدی قرآن پژوهان در جهان و ایران بوده است. در این عرصه قرار است روز پنجشنبه ۲۵ آبانماه جاری از نسخه مشهور به «مصحف مشهد رضوی» با حضور محققان و صاحبنظران علوم قرآنی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی رونمایی شود. این رویداد گام مهم دیگری در راستای اثبات تحریف ناپذیری قرآن به شمار می‌ رود.

مرتضی کریمی‌نیا از پژوهشگران برجسته کشور در حوزه نسخ قرآن که «مصحف مشهد رضوی» به همت او تصحیح و چاپ شده است در این زمینه در کانال شخصی خود در شبکه اجتماعی تلگرام نوشته است: مصحف مشهد رضوی و به عربی مصحف المشهد الرضوی یا Codex Mashhad عنوانی است که برای مجموع دو نسخۀ قرآنی با خط حجازی کهن به شماره‌های ۱۸ و ۴۱۱۶ در کتابخانۀ آستان قدس رضوی مشهد انتخاب شده است. این اثر با ۲۵۲ برگ، کامل‌ترین مجموعه اوراق از یک قرآن کامل از سدۀ نخست هجری در سراسر جهان به شمار می‌آید که بیش از ۹۵% متن قرآن را در بر دارد.
او بیان داشته است: با توجه به ویژگی‌های متنی این مصحف، ویژگی‌های رسم، غرائب املائی، اختلاف قرائات، چینش یا ترتیب بندی سوره‌ها، و نهایتاً بر پایۀ آزمایش‌های متعدد کربن ۱۴، روشن شده است که بخش اصلی این نسخه در سدۀ نخست هجری کتابت شده است. لذا این اثر یکی از مهم‌ترین اَسناد شناخت ما از تاریخ کتابت و قرائت قرآن در سدۀ نخست است.

کریمی‌نیا در این رابطه می نویسد: مصحف المشهد الرضوی عنوانی است که من به ترکیب دو نسخۀ کهن قرآنی به شماره‌های ۱۸ و ۴۱۱۶ در کتابخانۀ آستان قدس رضوی داده‌ام که در اصل یک قرآن کامل را تشکیل می‌داده‌اند اما به دلایلی نامعلوم از هم جدا افتاده‌اند. این کهن‌ترین اثر قرآنی در ایران، و حجیم‌ترین نسخۀ حجازی در قطع عمودی با ۲۵۲ برگ در سراسر جهان است که تاکنون می‌شناسیم.

عضو هیئت علمی بنیاد دایره المعارف اسلامی در یکی از یادداشت‌ هایش در این زمینه یادآور شده است، داستان کشف این دو تنها نسخۀ قرآنی به خط حجازی در کتابخانه را به بعدها تفصیل خواهد گفت.
او در یادداشت دیگری به این مناسبت نوشته است: حدود سال ۱۳۹۳ که پارۀ نخست این قرآن یعنی نسخۀ ۱۸ را یافتم، در پی تحقیق متن آن و انتشار چاپ عکسی (فاکسیمیله) از آن بودم. دو سال بعد، بخش دیگر آن را در نسخۀ ۴۱۱۶ پیدا کردم. خوشبختانه پس از سالها تلاش من، همکارانم و مؤسسۀ آل البیت قرار است که این اثر به انتشار عمومی برسد، همراه با تحقیق و بازنویسی متن نسخه، پانویس‌های توضیحی درخصوص رسم و املا و قرائات و سایر ویژگی‌های متنی و نسخه شناختی آن، و به ضمیمۀ دو مقدمه به عربی و انگلیسی.
این محقق برجسته قرآن ابراز امیدواری می‌کند آزمایش های کربن ۱۴ نیز برای تشخیص عمر، اصالت و قدمت این نسخ بیشتر به خدمت گرفته شود. بخشی از تحقیقات این قرآن پژوه درباره مسائل مذکور در مجله بین المللی مخطوطات اسلامی انتشارات بریل در لایدن هلند منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری رضوی
کد خبر 2637

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha