پایگاه بین المللی اعتاب و زیارت. بهمن دهستانی. شهر سامراء به برکت حضور حرم امامین عسکرین یعنی امام حسن عسکری و امام هادی علیهما السلام تا به امروز تحولات مختلفی را پشت سر گذاشته است و امنیت امروز خود را بعد از دوره ای پرتلاطم از ناامنی ها باز یافته است.
ضامن امن و امان برای عراق
در کتاب معروف التهذیب از منابع چهارگانه حدیث شیعه در روایتی از امام حسن عسکری(ع) آمده است: قال أبو محمد الحسن بن علی علیه السلام: قبری بسُر مَن رأی أمان لأهل الجانبین؛ مزار من مایه امن برای اهل دو طرف خواهد بود. محققان و شارحان حدیث، این روایت را اشاره امام عسکری(ع) به تأثیر مزار ایشان در تأمین امن و امان برای شیعیان و اهل سنت پیرامون حرم سامراء می دانند.
با حمله آمریکا به عراق در سال 2003 و اشغال این کشور و سقوط صدام، عراق در گردابی از ناامنی و خشونت و حملات گروه های مسلح سُنی بر ضد شیعیان فرو رفت.
فروپاشی نظام سیاسی و امنیتی عراق، این کشور را به کانون حضور و رشد گروه های مسلح تکفیری تبدیل کرد و سازمان القاعده و شاخه های آن فعالیت فراوانی را در قالب آموزش نیرو و نیز عملیات های مسلحانه بر ضد نیروهای آمریکایی و همزمان شیعیان به انجام رساندند. آنان علاوه بر ضدیت ایدئولوژیک و اعتقادی با باورهای شیعیان که به آنان مجوز قتل و کشتار را می بخشید در یک تلقی اشتباه جامعه شیعه عراق را که سالها تحت ستم رژیم بعث صدام قرار داشتند با اشغالگران آمریکایی و غربی همراه می پنداشتند.
با تغییر رژیم در عراق و قدرت گرفتن شیعیان؛ بخش هایی از جامعه اهل سنت این کشور که پیش از این مورد حمایت حکومت بعث صدام قرار داشتند به جریان مقابله با شیعیان پیوستند.
همسویی بین المللی برای انهدام امنیت پیروان اهل بیت(ع)
سازمان تروریستی القاعده که از بهانه های اصلی ایالات متحده و ائتلاف نظامی غرب برای حمله و اشغال عراق بود؛ پس از افغانستان و مناطق قبایلی پاکستان، عراق را به دومین کانون حضور پررنگ خود تبدیل ساخت و تحت عناوین و شاخه ها و زیرشاخه های مختلف به طراحی و اجرای عملیات های نظامی و انتحاری و تروریستی می پرداخت.
انفجار حرم امامین عسکریین در سامراء، ترور شهید آیت الله سید محمدباقر حکیم، انفجارهای عاشورا در شهرهای کربلا و کاظمین، انفجار ساختمان سازمان ملل در بغداد، اعدام سربازان و افسران پلیس تازه تشکیل شده عراق و سربریدن شهروندان عراقی و خارجی تنها چند نمونه برجسته از خشونت های گروه های تکفیری وابسته به القاعده بود.
ابو مصعب الزرقاوی رهبر القاعده عراق از سرشناس ترین چهره های خون ریز تکفیری و مسلح فعال در آن دوره بود که در نوارهای صوتی کشتار شیعیان را در کنار حمله به نیروهای آمریکایی لازم می شمرد. او مسئولیت بسیاری از حملات به غیرنظامیان و مناطق غیرنظامی شیعه را می پذیرفت و آن را ترویج می کرد.
در روز چهارشنبه ۲۳ محرم سال 2006 مقارن با اسفند سال ۱۳۸۴، در ساعات نخستین صبح تروریستهای تکفیری وابسته به القاعده شاخه عراق به رهبری ابومصعب زرقاوی، با پوشیدن لباس نیروهای امنیتی رسمی عراق، وارد حرم امامین عسکریین شدند و ضمن بازداشت خادمان و نگهبانان حرم، با کارگذاری مواد منفجره به وزن حدود ۲۰۰ کیلوگرم در داخل بنای حرم، مرقد این دو امام را منفجر کردند.
در نتیجه این بمبگذاری بزرگ و بی سابقه، گنبد منور و نیز بقعه مطهر حرم امام عسکری و امام هادی علیهما السلام بطور کامل فرو ریخت و تخریب شد. شدت این انفجار به حدی بود که برخی از مصالح و تزئینات به کار رفته تا شعاع نیم کیلومتر به بیرون پرتاب شد. اما جالب آنکه به علت استحکام بنا، پایههای گنبد، بدنه اصلی و دیوارها، سالم باقی ماند.
به دنبال این حادثه تکان دهنده در عراق و ایران عزای عمومی اعلام شد و بازارها تعطیل گردید و مراجع تقلید و علمای حوزه های علمیه ایران و عراق دروس خود را تعطیل کردند و با محکومیت این حمله تروربستی به اقامه عزاء پرداختند.
همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای و مقامات بلندپایه سیاسی ایران و عراق و کشورهای منطقه با صدور بیانیه های جداگانه ای این اقدام را محکوم کردند.
برخی از سران و مقامات عالیرتبه کشورهای اسلامی نظیر امیر کویت، رئیس جمهور سوریه، دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس، پادشاه اردن، وزیر خارجه لبنان، دبیر کل وقت سازمان ملل متحد، وزیر خارجه مصر و ... این اقدام را محکوم کردند.
امام عسکری(ع)، محور بازیابی امنیت در عراق جدید و کل منطقه
حمله رذیلانه تکفیری ها به حرم دو امام معصوم شیعه موج بی سابقه ای از خشم را در جوامع شیعیان برانگیخت و درخواست ها و تحرکات برای انتقام بالا گرفت. منطقه سامراء در استان صلاح الدین با اکثریت جمعیت سنی نخستین متهمان این واقعه ناگوار عنوان می شدند و پس از سه سال کشتارهای پیاپی شخصیت ها و شهروندان و غیرنظامیان بی گناه شیعه توسط گروه های مسلح تکفیری القاعده یا همسو با آن و همکاری و حمایت برخی مناطق سنی شین یا هودار بعث از این جنایت ها، زمینه زیادی را برای انتقام فراگیر القاء میکرد و عراق را در آستانه یک نبرد خونین فرقه ای و طایفه ای بی پایان قرار داد.
در این مرحله مراجع چهارگانه عظام تقلید در نجف اشرف به زعامت آیت الله سیستانی با تشکیل جلسه ای خصوصی و اضطراری در تدبیری حکیمانه با صدور فتاوا و بیانیه هایی شیعیان خشمگین و عزادار را به خویشتنداری فراخواند و از یک جنگ هولناک داخلی و مذهبی در خاورمیانه ممانعت به عمل آوردند. اگر نور هدایت حرم امام عسکری(ع) که در تدبیر خردمندانه مراجع دینی شیعه تجلی یافت نمی بود بهترین زمینه برای جنگی طولانی مدت برای شیعه و سنی فراهم می آمد و دولت های خارجی بدخواه شیعه که منتظر چنین فرصتی بودند با ارسال گسترده پول و سلاح یکی از خونبار ترین وقایع جهان اسلام را رقم می زدند.
تعرضات پی در پی به حرم امام عسکری و امام هادی علیهما السلام و رهنمودهای مراجع معظم تقلید نجف و حمایت رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای، جوانان و گروه های شیعه را به فکر حمایت داوطلبانه از حرم امامین عسکریین و تأمین امنیت پایدار برای سامراء انداخت و یگان های نظامی آموزش دیده سال ها است برقراری امنیت مسیر و شهر و حرم سامراء را بر عهده دارند و اکنون سامراء از امن ترین شهرها در میان استان های شمالی عراق است.
به اذعان ناظران و تحلیلگران امنیتی، داعش که مرحله جدیدی از ناامنی برای عراق و منطقه بعد از القاعده بود و مناطق زیادی را در دو کشور سوریه و عراق به تصرف درآورد و به سامراء نزدیک شد؛ اکنون دیگر توان طرح ریزی دوباره حمله به این شهر راهبردی را ندارد این در حالی است که از ژوئن سال 2014 و حمله داعش به موصل و اشغال این شهر و دیگر استان های شمالی عراق، عناصر تکفیری داعش به حومه سامراء رسیده بودند اما با مجاهدت مدافعان حرم و عنایت امام عسکری علیه السلام برای همیشه دفع شدند و اکنون سامراء را در سایه حرم امام عسکری(ع) از شهرهای برخودار از امنیت و دارای دانشگاه های فعال و بازارهای پررونق است.
سالروز شهادت امام حسن عسکری(ع) فرصتی است تا نقش حرم سامراء در حفظ و گسترش امنیت در یکی از مناطق معروف به ناامنی در کشور عراق مورد بررسی و بازخوانی قرار گیرد تا بخشی دیگر از کارکردهای اعتاب مقدسه در مناسبات اجتماعی و جغرافیایی تبیین گردد.
منبع: خبرگزاری رضوی
کد خبر 2242
نظر شما