عتبه نیوز . سالروز میلاد با سعادت حضرت فاطمه معصومه (س) که با الهام از این دخت والا مقام اهل بیت (ع) روز دختر نام یافته است فرصت ارزنده ای برای بررسی و معرفت نسبت به شوؤن این ایام مبارک است. تحولات اجتماعی سال ها و ماه اخیر در ایران و جهان نیز این مناسبت ها را به فرصتی کم مانند برای توجه به مسائل دختران جامعه اسلامی تبدیل کرده است.
حجت الاسلام محمد رضا وحیدی پژوهشگر دینی و مدرّس حوزه علمیه مشهد، در گفتوگو با خبرنگار عتبهنیوز به مناسبت سالروز ولادت حضرت معصومه (س) ابتدا به سابقه جشن تولد در اسلام پرداخته و بعد آثار برگزاری جشن میلاد برای ائمه و امامزادگان را بررسی نموده و نقش خانواده و اعتاب مقدسه را در نهادینه کردن حس کرامت در فرزندان و دختران مورد بحث قرار داده است.
اهمیت جشن میلاد برای اهل بیت (ع)
حجت الاسلام وحیدی درباره سابقه جشن تولد در اسلام گفت: طبق تحقیقی که بنده انجام دادهام و تا آنجا که بنده دیدهام، در اسلام چیزی به اسم جشن تولد مطرح نبوده است؛ حتی در زمان اعراب جاهلی هم سابقهای برای اینگونه جشن دیده نشده است. در برخی نوشتهها هم اشاره شده است که این مساله در شرق هم نبوده است. در قرآن در دو جا صحبت از اصل تولد است و نه جشن برای تولد. یکی جریان تولد حضرت موسی (ع) و به آب انداختن نوزاد و دیگری در مورد حضرت عیسی ع که به عنوان کلمه الله یاد شده است.
این پژوهشگر دینی گفت: سفارش و توصیه خاصی هم در روایات برای جشن گرفتن برای تولد نداریم؛ اما از سوی دیگر میدانیم که اگر اعمال و رفتار ما نتایج خوب و مطلوبی داشته باشد و آسیبزایی نداشته باشد از جهات دیگری میتواند مورد تایید قرار بگیرد؛ مثل اینکه جشن تولد به دور از حرامهای الهی، مصداق شادکردن دل مومن باشد. یا خود جشن تولد و یادآوری آن محمل و مناسبتی برای شکرگزاری خداوند و تذکار و تنبهی برای استفاده بهتر از عمر و فرصتها باشد یا از این جهت که اصل آن شادی حلالی است و موجب تقویت روحیه و شادابی برای فرد و خانواده میشود. بالاخره انسان به شادی نیاز دارد. برای انسان در این دنیا مشکلات و رنجها و گرفتگیها ایجاد می شود و نیاز به تفریح و شادی امری فطری و ضروری است که اگر با رعایت دستورات الهی انجام شود، خودش امری برای رسیدن به کمال است.
این مدرس حوزه علمیه مشهد ادامه داد: این وجوه برای جشن تولد ائمه و امام زادگان (ع) به نحو پررنگتری مطرح است؛ چون از فردیت بیرون میآید و به دین گره میخورد؛ مثل اینکه شادی برای تولد خود نیست دیگر، شادی برای تولد بانوی با کرامتی چون حضرت معصومه (س) است یا سپاس و شکرگذاری خداوند است برای تعیین اولیایی است که برای هدایت و کمال انسان آمدهاند.
وی افزود: اما جشن تولد برای ائمه و امام زادگان علاوه بر وجوهی که برای جشن تولد فردی گفته شد میتواند از جهات دیگری نیز مورد تایید دین اسلام قرار بگیرد. ما کلیاتی در دین و قرآن داریم مثل بحث تعظیم شعائر که مثل این مصادیق میتواند مصداقی از این آیه شریفه قرار گرفته و استحباب شرعی آن ثابت شود. جشن تولد گرفتن برای ائمه و امام زادگان آثار و برکاتی برای فرد و جامعه دارد که قابل توجه است. این مجالس ایجاد علقه و محبت و وابستگی است. پیوند دادن دختران معصوم این مرز و بوم است با بانوی معصومی مثل حضرت معصومه (س). مجالس و جشن تولدهایی که سبب آشنایی با سیره و زندگی اولیای خدا و موحب معرفت افزایی است. باعث یک ارتباط معنوی است که در زندگی اثرگذار است.
دختران و توجه به سیره عفاف و حجاب حضرت معصومه (س)
حجت الاسلام وحیدی درباره لزوم توجه به سیره حضرت معصومه (س) گفت: در این جشنها باید به معرفتافزایی و بیان سیره و شخصیت و کرامت آنها توجه شود و افراد نیز باید با مطالعه و معرفتافزایی سیره آن بزگواران را در زندگی دنبال و اجرا کنند. در جشن تولد حضرت معصومه (س) ببینیم رفتار و سیره حضرت در عفاف و حجاب و نوع ورود آن حضرت در اجتماع چگونه بوده است. در زمان خفقان عباسیان چطور رفتار می کردند؟ در تاریخ داریم که در این دوران حتی مخدرات حضرات معصومین ساتری جهت نماز نداشتند و این ها خودشان را از نامحرم می پوشاندند و با یک ساتر نماز می خواندند و خود را حفظ کردند. این سیره حضرت معصومه (س) در عفاف و حجاب باید الگوی راه دختران امروز باشد.
نقش اعتاب مقدسه در نهادینه کردن کرامت و بزرگی در دختران
این دانش آموخته حوزه علمیه مشهد در ادامه به ضروت برگزاری گسترده جشنهای دهه کرامت و ولادت حضرت معصومه (س) اشاره کرده و بیان داشت: با توجه به هجمههای اخیر دشمنان به نسل نوجوان ما به خصوص دختران ضروری است ما بیشتر از پیش به دختران خود توجه کنیم و کرامت و بزرگی را در آنها نهادینه کنیم. در قالبهای مختلف سیره و شخصیت اهلبیت (ع) را برای این نسل تبیین کنیم.
وی ادامه داد: یکی از کارهای خوبی که بنده دیدم در اعتاب مقدسه کربلا و نجف و مشهد و قم در یکی دو سال اخیر انجام شد برگزاری جشن تکلیف در حرمهاست که کار پسندیدهای است. در روان شناسی داریم که بعضی از رفتارها را اگر در زمان و مکان خاصی انجام دهیم، اثرگذاری مضاعفی خواهد داشت که ممکن است تا آخر عمر همراه فرد باشد. عتبات و حرمهای ائمه یکی از این مکان هاست. جشنهایی مثل جشن تکلیف و حضور در جشن تولد حضرات معصومین اثر گذار است. در کربلا و نجف هم شاهد بودیم که حتی جشن فارغ التحصیلی دانشجوها را در اعتاب حسینیه و عباسیه برگزار کردند. این خاطره شیرین و لذت معنوی همراه با انتقال و بیان فرهنگ معصومان (ع) همراه با شادی و تفریح تا آخر عمر همراه افراد میماند.
وی افزود: خانواده ها هم خوب است شرکت کنند و همراهی کنند. مساجد و مشاهد شریفه از خانواده هم دعوت کنند و در کنار فرزند حضور داشته باشند و این اثر گذار است. دیدیم و شنیدیم با یک حضور و یک سفر معنوی، گاهی، انقلابی در زندگی فرد یا خود پدر و مادرها ایجاد شده است.
نظر شما